16 Kasım 2015 Pazartesi

2016 Formasyon YÖK ne yapmaya çalışıyor?

 

YÖK'ün formasyon 2016 kararları pedagojik formasyon almak isteyenleri şoke etti. YÖK 2016 pedagojik formasyona kontenjan sınırlaması getirdi. YÖK 2016 formasyon için verdiği karar Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının iş bulmasını zorlaştıracak.

Pedagojik formasyon 2016 için YÖK tarafından alınan en son kararı Milliyet gazetesi yazarı Abbas Güçlü bugünkü köşesine taşıdı.
'YÖK yine ne yapmaya çalışıyor' başlıklı bugünkü yazısında Abbas Güçlü, YÖK'ün formasyon kararının Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarına vurulan 'ikinci darbe' olarak yorumladı. 
Güçlü şunları yazdı:
"YÖK pedagojik formasyona sınırlama getirdi. En fazla 15 bin aday formasyon eğitimi alabilecekmiş. Bu karar, fen edebiyat fakültelerine kısa süre içerisinde vurulan ikinci darbedir. İlkinde pek çok bölümü kapatıldı, kontenjanları azaltıldı. İkincisinde de, önlerinde iş bulmak için belki de tek seçenek olan öğretmenlik şanları ellerinden alındı.
Yüz binlerce hatta yarım milyondan fazla işsiz Fen Edebiyat mezunu var. Bir o kadar da halen öğrenim gören öğrenci bulunuyor.
Tüm bunlara 15 bin kotası getirmek, acı hem de çok acı! Kabullenmeleri kolay olmayacak. Ama öte yanda da atama bekleyen yine yüz binlerce eğitim fakültesi mezunu var ve öğretmenlik öncelikle onların hakkı. Öyle bir noktaya gelindi ki, işin içinden çıkmak mümkün değil ve zaten YÖK de çıkamıyor.
Peki hata nerede?
İki önceki YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, hiç kimseye sormadan, hükümete şirin gözükmek için kontenjanları şişirdikçe şişirdi ve bugün bu noktaya gelindi. Böylesi bir bürokrat bir daha hiçbir ciddi göreve getirilmemesi gerekirken, ülkemizi temsil etmek için Büyükelçi sıfatıyla adeta ödüllendirildi. Yakında fen edebiyat fakülteleri hiç öğrenci bulamaz ya da en düşük puanlı öğrencilere mahkum hale gelirlerse, bunun bedeli gelmiş geçmiş YÖK başkanları ve onlara seyirci kalanlardır.
Ve eğer bir ülkede Temel Bilimler yerle bir olduysa, o ülkede bilimden söz edilemez!.. Ha bu ülkede bir de Bilim Bakanlığı vardı değil mi?
Peki, bunlarla ilgilenmeyecek de nelerle ilgilenecek? Birileri bu olup biteni onlara da hatırlatmalıdır!..

YÖK 2016 FORMASYON VEREN ÜNİVERSİTELER VE KONTENJANLARI

Öte yandan, YÖK 2016 yılı için pedagojik formasyon veren üniversitelerin ve kontenjanlarının tam listesini yok.gov.tr'den yayınladı.
YÖK'ün internet sitesinde yer alan duyuruya göre, önceki gün gerçekleştirilen Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında, 2015-2016 eğitim-öğretim yılı itibarıyla mezuniyet aşamasında olan öğrenciler ile mezunlar için başlatılacak Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programlarının açılmasına izin verilen üniversiteler ve kontenjanları belirlendi.
2015-2016 dönemi Pedagojik Formasyon veren üniversiteler ve kontenjanları tam listesi aşağıdaki gibidir. Aralarında işbirliği olan üniversiteler farklı renkte ve koyu yazımda gösterilmiştir.


 

    Choose :
  • OR
  • To comment
Hiç yorum yok:
Write yorum

Puanınızı öğrenmek için buraya yazın.